Priprava starterja

Zmes moke in vode, ki jo prepustimo procesu mlečnokislinske fermentacije, bom poimenovala starter. Ker začenja. Priprava starterja pomeni gradnjo temeljev vašega kruhka, iz njega boste zajemali harmonijo in trdnost za pripravo droži večer pred pripravo in peko kruha.

Če ste v otroštvu na balone lepili časopisni papir z lepilom iz moke, ste prvi korak pri pripravi starterja že osvojili, do živahnega starterja pa sledijo še trije koraki. Pozornost, potrpežljivost in vztrajnost.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1. dan

Pripravimo manjši steklen kozarec za vlaganje (lahko tudi navaden kozarec), 40 g ržene moke in 40 g (neklorirane) vode. V kozarcu zmešamo moko in vodo, nastala bo kot namaz gosta zmes. S papirnato brisačo obrišite notranjost kozarca. Kozarec lahko pokrijete s papirno brisačko ali pa s pokrovom, vendar ga ne zaprite popolnoma. Lahko ga pustite tudi popolnoma nepokritega, vendar se bo na vrhu skorjica prej posušila.Kozarec postavite na pult, zmes naj se fermentira 24 ur.

Starter, kot ga opišem, pripravimo brez uporabe kefirja, jogurta, sladkorja ali medu, saj takšne sestavine niso potrebne, če uporabimo kvalitetno moko, ki vsebuje mnogo drobnoživk.

Zmes moke in vode.

Starter lahko pripravite iz katerekoli vrste moke, uporabo ržene moke pa priporočam iz izkušenj. Ržena moka vsebuje zelo malo lepka, ki bi se vam po nepotrebnem preveč vlekel med prsti in po žlici, prav tako pa je v njej obilica naravno prisotnih spečih drobnoživk t.j. bakterij in kvasovk, in encimov, ki se prebudijo, ko moki dodamo vodo. Starter iz ržene moke (ali katere druge polnozrnate moke) tako dozori v kratkem času in je enostaven za vzdrževanje. Pri pripravi starterja odsvetujem uporabo klorirane vode, saj obstaja verjetnost, da dodan klor v vodi pomori drobnoživke, ki opravljajo dobro delo.

2. dan

Po 22 urah preverite, ali je kaj narasel (meni se podvoji po volumnu). Če ni, ga za 2 uri postavite v toplo pečico (do 25°C). Narasel starter bo imel ob strani zelo veliko mehurčkov, vonj pa bo prijetno mlečno sladak. Starter je pripravljen za prvo osvežitev oz. hranjenje. Starter pomešajte z žličko, nato pa dodajte 20 g moke in 20 g vode in pomešajte. Tako, uspešno ste prvič nahranili svoj starter. Kozarec za 24 ur zopet postavite na pult, priporočam vam, da že čez 3 ure pokukate kako raste, mehurčkov bo zdaj že veliko. To je življenje. Če raste prehitro, ga do naslednjega dne postavite v hladilnik.

Mehurcki

Starter 3 ure po prvem hranjenju izgleda takole:

Mehurčki po 27 urah.

Po 8 urah pa takole:

Mehurcki po 32 urah.

3. dan

Tretji dan nahranite starter tako, da v zmes vmešate 15 g moke in 15 g vode. Če ne želite odmerjati natančnega razmerja moke in vode, poskrbite le. da bo zmes bolj na gosti kot na tekoči strani. Ko starter naraste, ga lahko takoj uporabite v kakšen receptu. V kolikor ne boste takoj pekli, ga postavite v hladilnik, sicers se bo sesedel in postal razmeroma kisel. Tako pripravljen aktiven in živ starter lahko uporabite tudi za pripravo starterja iz drugih vrst moke kot tudi bolj tekočih starterjev.

Priporočam, da starter pred vsako peko osvežite oz. nahranite vsaj enkrat. To storite tako, da najprej poberete skorjico, v kolikor se je naredila, nato pa dodate 15-20 g moke in vode, oz. več, če potrebujete več starterja. Če je v receptu navedeno 60 g rženega starterja, potem dodajte prb. 25-30 g moke in vode; 30 g moke + 30 g vode = 60 starterja. S hranjenm starterja pred peko poskrbimo, da se starter preveč ne zakisa, s svežo moko pa se bodo drobnoživke primerno nahranile, namnožile in okrepile ter vzhajale vaše testo.

Ko je starter zelo aktiven, bo po hranjenju v 8 urah narasel tudi v hladilniku, poskusite! Starter bo morda postal za las bolj kisel, saj so na hladnem bolj aktivne bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino. V hladilnik zrel starter navadno postavim, če ne pečem pogosto, če je v sobi visoka temperatura ali pa če me ni doma dlje časa.

Da bi se izognili preveliki porabi moke za hranjenje in posledičnemu zavrževanju preveliki količine starterja, lahko starter ohranjate pri življenju v zelo majhnem kozarcu z dodajanjem ene žlice moke in vode. Odvzet starter lahko odnesete na kompost, uporabite za palačinke ali pa ga v celoti zavržete.

Ko vaš starter oživahni, začne dihati. Diha z okoljem in z energijo, ki mu jo namenjate. Diharaste in pada. Ko cikel naraščanja in padanja postane stalen in starter dozori, je pripravljen za pripravo droži, ki bo vzhajal vaš kruh.

Pies: Naj povem, da vam vaš starter ne bo zameril, če boste kdaj pozabili nanj, brez hrane preživi kar dolgo časa.

45 thoughts on “Priprava starterja

 1. Zdravo! S starterjem se sedaj ukvarjam dober teden pa me zanima, ali ga nato v hladilniku shranjuješ in redko hraniš kot si napisala? Res je zanimiv ta proces :-) Čestitke za blog! LP Tina

  • Živjo, Tina!

   Kajne, da je kar zabavno opazovati vso to življenje in mehurčke? Sem res vesela za tako aktivne in pogumne bralce! :)
   Ja, hladilnik je v teh toplejših dneh kar aktualen, posebej pa, ko pečem samo ob vikendih – v nedeljo starter nahranim in ga dam v hladilnik tudi za 3, 4 dni (včasih se mi malo zasmili, pa ga prej vzamem ven :)). V tem času starter morda ne bo kaj dosti zrastel, pa še skorjica se bo naredila na vrhu. Ko starter vzamem iz hladilnika (recimo v četrtek), skorjico odstranim in ga zopet nahranim, pod skorjico se starter lepo ohrani. Vsaj dva dni pred peko ga pa shranjujem zunaj in nahranim vsak dan, da se okrepi.

   Tukaj je povezava do enega zanimivega eksperimenta, gospod je starter oživil po nekaj mesecih: http://www.themanlyhousekeeper.com/2012/01/27/bread-baker-reviving-a-dormant-sourdough-starter/

   Hvala za čestitke, veliko pomenijo :)

   Pozdrav, Nataša

 2. Pingback: Danes namesto kruhka: zvitorepki. | Zapečenega kruha se največ pojé.

 3. Pingback: Danes namesto kruhka: fermentirane pirine rolice z jabolki in lanenimi semeni. | Zapečenega kruha se največ pojé.

 4. Pingback: Danes namesto kruhka: bombetke in mini štručke. | Zapečenega kruha se največ pojé.

 5. Pozdravljena, končno sem se odločila, da poskusim vzgojit startar. Enkrat sem sicer že poskusila s kefirjem, ampak ni uspelo. Tako da sem se sedaj oborožila z dobro domačo moko in upam da bo šlo. Me pa nekaj zanima. Če prav razumem je potrebno na začetku dvakrat startat zavreči. Zanima me ali je vendarle za kaj uporaben? Tretji dan omenjaš sicer da ga je mogoče uporabiti za plačinke…
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Nina

  • Živjo!

   Upam, da imaš rženo moko, najhitreje dela :)
   Načeloma ne bi bilo potrebno nič zavreči po 24 urah, saj je bolj kot ne še zmes moke in vode, z mogoče par desetimi mehurčki ob strani. Možnost je ta, da začneš z majhno količino moke. Lahko torej poskusiš tako, da na začetku zmešaš 20 g moke in 20 vode, pustiš 24 ur, nato pa še enkrat dodaš 20 g moke in 20 g vode (ne zavržemo ničesar) in zopet pustiš 24 ur. Ker bo te zmesi po 48 urah že kar nekaj, lahko morda pobereš stran le skorjico oz vrhnji sloj in ga daš v palačinke (ali na kompost ali kak drug pekovski izdelek, ni tako kislo, da bi motilo). Ko odstraniš vrhnji sloj pa zopet dodaš le 20 g moke in 20 g vode.

   Tretji dan bi se starter že moral dvigniti nekaj ur zatem, ko bi ga nahranila. Metanje starterja (ko je aktiven in ko ga hranimo pred peko) stran kar tako je škoda, zato to optimiziramo tako, da:
   – starter hranimo le takrat, ko vemo, da bomo pekli (ko vemo, da ne bomo pekli, da nahranimo z minimalno količino moke in ga postavimo v hladilnik, po parih tednu bo zelo kisel, saj delajo mlečnokislinske bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino in če starter ni zaprt z nečim, se bo naredila skorjica)
   – ko vemo, da bomo pekli, ga nahranimo s toliko moke, kolikor starterja zahteva recept oz. z manj, saj zraste (če recept zahteva 2 žlici starterja, ga prej nahranimo z 25 g moke in vode ali če recept zahteva 70 g, ga nahranimo z 55 g moke in vode).

   Ko je starter poln kvasovk in bakterij, namreč zadostuje le pol žličke, da ob ponovnem hranjenju zopet zaživi. Jaz navadno dam stran le zgornji sloj (sploh, če se naredi skorjica).

   Pa srečno! Če ne bo šlo, pa kar za rokav pocukat :)

 6. Zdravo! Ali se lahko starter za droži pripravi tudi iz katere druge moke npr. pirine, kamutove? Je treba v tem primeru kako drugače delati?.
  Lp petra

  • Živjo!

   Lahko ja, jaz uporabljam rženo moko, ker najhitreje dela, že v dveh do treh dneh bo starter postal aktiven. Ržen starter nato čisto lahko spremenim v pirinega ali pa v kamutovega, vzamem žličko rženega in ga dam v mešanico druge moke in vode.
   Če bi želeli uporabiti pirino, bi svetovala vsaj polnozrnato (kakšno grobo mleto), sicer bo kar trajalo. Bele moke navadno zelo počasi delajo, ker nimajo otrobov in na njih prisotnih bakterij in kvasovk. Meni je najbolje delovala ržena moka, ki sem jo prinesla iz Bosne, bila je zmleta na vodenici (mlin na vodo), zares grobo mleta, v sebi je imela toliko življenja, da je kar kipelo, lepi spomini.
   Jaz sem npr. pred dvema letoma (ko sem pričela s peko kruha) pričela z belo pirino moko in sem se namatrala še pa še, sem že skoraj obupala :) Sploh če uporabljate razmerje 1:1 (moka:voda). Na vrhu se navadno nabere voda, starter je potrebno na začetku kar mnogokrat nahraniti, da se kaj zgane in so vidni mehurčki aktivnosti.
   Pri kamutu je tako, da zahteva malo več vode, več kot pšenica, pira, rž, …
   Moj nasvet za piro in kamut bi bil torej tak: pri piri uporabite malo manj vode, če pa se voda nabere na vrhu jo preprosto odlijte stran. Pri kamutu pa uporabite malo več vode. Pri obeh naj bo masa taka bolj na kremasti strani (kot kakšna pasta) in ne na tekoči.

   Pa srečno!

 7. Pozdravljeni! Danes sem v drugem poizkusu dosegla, da se starter odziva kot je napisano v vaših navodilih,Od jutri naprej ga nimam več v temi,pa tudi v hladilnik ga ne bi dala, saj imam dovolj hladno shrambo. Kruh bom pekla (iz bele pirine moke), ko bom kupila pravi pekač t.j. približno čez 14 dni. Zanima me, če bo takrat starter že pripravljen za rabo?

  • Pozdravljeni,

   super, če starter zraste in se potem malo pogrezne vase, bravo! Ja, če boste pekli čez 14 dni, ga vmes nahranite morda enkrat, dvakrat. Boste videli, kako se drži v shrambi. Morda se bo na vrhu naredila skorjica, zagotovo pa bo po parih dneh brez hrane (moke in vode) postal na voh zelo kisel (to pomeni aktivnost mlečnokislinskih bakterij). V tem primeru skorjico preprosto odstranite in potem dodajte vodo in moko, da bo spet lepo zaživel in ga dajte nazaj v shrambo zopet za nekaj dni. Starter nato nahranite kak dan/dva pred peko.

   Še eno “opozorilo” glede bele pirine moke – kar nekaj belih pirinih mok je izredno mehkih in zahtevajo manj vode kot pšenična moka. Za začetek zato svetujem manj vode, sicer bo testo preveč gibljivo in bo težko z njim rokovati.

   Pozdrav, Nataša

 8. Hvala za odgovor, pa imam še eno (začetniško) vprašanje in sicer s koliko moke in vode naj vsakokrat nahranim starter.Tako kot prvi in drug dan ali malo manj?Sedaj bolj pozorno prebiram vse vaše stare zapiske in se učim (tretja univerza!) Hvala za Selmo!

  • Nikoli ni prepozno, vse šteje :)

   Jaz ponavadi delam tako: če starter samo ohranjam pri življenju (to pomeni, da sem premalo v kuhinji, da bi pekla), ga nahranim s kako žlico moke in malo vode, tako da je lepa zmes (bolj točno npr. 20 g moke in 20 g vode), se pravi toliko, da ima malo hrane, potem pa z njim v hladilnik.
   Če pa vem, da bom pekla, potem dam malo več (odvisno tudi od tega, koliko zahteva recept).
   Če veste, da boste za testo potrebovali samo 1 žlico starterja, potem ga nahranite z malo moke, ker boste sicer imeli preveč starterja.
   Z malo moke ga navadno nahranim, ko potem naprej naredim droži iz pirine ali kake druge moke.

   Pozdrav, Nataša

   Pies: še boljši video od Selme je tale: http://www.youtube.com/watch?v=9FLFN4JJK0E

 9. Pozdravljeni, hvala za krasno razložen postopek!
  Končno sem tudi sama poskusila v pripravi starterja, danes je 3 dan.
  Za kolikšno količino moke (npr. za kruh) je potem ta količina starterja?

  Hvala za pomoč!
  Anita

  • Pozdravljeni,

   se opravičujem za pozen odgovor!
   Zdaj je že 6. dan in mora biti starter že precej aktiven (raste, ko ga nahranite, potem pade, ko je čisto na vrhu, lepo diši).
   Jaz uporabim na pol kile moke prb. 100 g starterja, včasih tudi manj, zares odvisno od recepta. Za kruh lahko uporabimo kar ržen starter ali pa vzamete žličko rženega starterja in iz tega naredite droži za kruh iz katere druge moke. Ne pozabite pa nahraniti starterja, ko ga boste uporabili za kruh (ne porabiti vsega, ker boste ostali brez in boste morali od začetka). Če potem nekaj dni ne boste pekli, ga dajte kar v hladilnik, bo tam tudi zrastel.

   Upam, da se odgovorila, sicer pa kar še za rokav pocukati :)
   Nataša

 10. Živjo!
  Tudi jaz sem se odločila do poskusim s tem načinom peke. Ko sem prvič poskusila prvič vzgojiti starter mi ni uspelo, zato me zanima ali starter, ko ga nahraniš, premešaš in ali ga imaš tudi drugi, tretji dan v temi.
  Hvala za odgovor, Barbara

  • Pozdravljena!

   Se opravičujem za pozen odgovor! Ja, načeloma ga imam prve dni v omari, mi je pa tudi že na pultu uspel. S katero moko pa delate starter? Bolj ko je polnozrnata, groba, prej bo uspel. Pri belih in gladkih mokah malo dlje traja, da se na začetku pojavijo mehučrki. Možno je tudi to, da je premrzlo (kako toplo kuhinjo imate?). Vsaj na začetku zna to biti odločilen faktor. Ko je starter aktiven, dela tudi v hladilniku.

   Sporočite, kako bo šlo, bomo rešili :)

   Pozdrav, Nataša

 11. Ta zenska-mlada ali starejsa pa “ZNA”.kot moja pokojna mama Alojzija in tasca,
  Zinkina mama Jozefa,po domace Pepca.,Obe pravi kuharici.,
  Za ta dopis se obava prav lepo zahvaljujeva in cestitava,.
  Zenka pravkar pece:”Vilikonocno pecivo.Ce bi bila bljizje ,bi ga prinesla za nedeljo-
  Gospodovo-VELIKA NOC-2014

  • Živjo! :)

   Kratek odgovor bi bil: nič. Pri pirini moki se to pogosto zgodi, tudi pri pšenični, medtem ko se mi pri rženi to še ni zgodilo, ko sem začenjala starter. Ta pojav sem zasledila le na začetku, po prvem hranjenju pa nič več. Jo pa lahko zliješ ven in preprosto naprej normalno nahraniš starter. Mislim pa, da je ta tekočina alkohol, moram enkrat poskusit :)

   Kje pa sicer dobiš moko iz kaljene pire? Fino.

   Pozdrav, Nataša

   • No super, baje pa starter iz “neržene” moke rabi do 1 teden, da bo pripravljen ane? Še ne plava v vodi :(

    Moja moka je iz špara (špar vital znamka).

    Anže

   • Če se volumem starteja podvoji nekaj ur (4-12, širok razpon, odvisno od temperature, kjer se nahaja starter) po vsakem hranjenju in če ob straneh in na dnu opaziš veliko (majhnih) mehurčkov, potem je starter nared, četudi ne plava na vodi.
    Tudi prej kot v enem tednu uspe. Jaz vedno začnem z rženim, potem pa tretji dan vzamemm žličko rženega in ga zmešam s pirino polnozrnato moko in vodo in imam tako pirinega :) Pred kratkim je bil ržen starter nared že 18 ur po začetku (je imel že dober dan :)).

    Nataša

 12. Ali pri pripravi kruha dodate starterju in moki tudi sladkor, sol in olje ? Pustite testo nato normalno vzhajati ? Starter mi je po vašem receptu lepo uspel, le štručke, ki sem jih spekla so bile neužitne. Nevenka

  • Pozdravljeni!

   Tako ja, kot ste napisali, kruh se zamesi enako kot z navadnim kvasom, starterju dodam moko, sol in vodo Olje (zmehča skorjico) in sladkor dodam le, če pečem kaj sladkega, v sam kruh ju zelo redko dodam. Sol pa je za okus kruha skorajda nujen, sicer je okus res prazen in testo neužitno :)
   Testo potem zgnetem in pustim normalno vzhajati.

   Če mi napišete, po katerem receptu ste pekli, vam bom lahko še bolje pomagala :)

   Lep pozdrav, Nataša

   • Hvala za pojasnilo. Očitno sem dodala premalo starterja. Kmalu se oglasim, da poročam o izidu.
    Vas pozdravljam Nevenka

 13. Zdravo

  Koliko časa pred peko oz. zamesitvijo testa pa nahranimo starter?
  Ali ga pač dnevno “futramo” in ga rabimo kadar pač ga?

  Koliko starterja se ponavadi da v testo, 20-30% glede na količino moke?

  Hvala

  • Živjo! Jaz navadno naredim takole: če testo zamesim zvečer, starter nahranim zjutraj, če pa zjutraj zamesim testo, pa starter nahranim zvečer. Čisto odvisno, kakšno moko uporabimo in s koliko moke nahranimo starter. Bele moke ponavadi rabijo malo več časa, kakšne polnozrnate pa hitro delajo. Enkrat sem npr. ob 17h nahranila moj ržen starter, ob 20 je bil že narasel in pripravljen za testo.

   Če pečemo enkrat na teden, je dovolj enkrat na teden nahraniti starter, da ne mečemo moke stran. Jaz ponavadi npr. pečem čez vikend, po zamesitvi v testo starter zopet nahranim in ga dam v hladilnik (naraste v hladilniku) in tam počaka do naslednjega tedna.

   V testo gre pa starterja po občutku – navadno res kakšnih 25%. S količino lahko namreč kontroliraš hitrost fermentacije. Npr. jaz dostikrat zvečer zamesim testo in ga potem čez noč vzhajam v hladilniku. Če vem, da zjutraj ne bom mogla takoj pečt, dam manj starterja, zato da se dlje fermentira in bom lahko šele popoldne pekla. Tako, zelo prilagodljivo glede na potrebe :)

   Upam, da sem približno odgovorila, sicer pa kar pocukat za rokav še enkrat :)

   Nataša

   • Hvala za odgovor!

    Sam sem naredil starter iz polnozrnate moke.
    Če ga zvečer nahranim po nekaj urah že vstane in potem proti jutri spet pade, enkrat manj enkrat bolj.

    A je za zamesitev vedno enako primeren? Ali ga v takem primeru raje nahranim nekaj ur pred zamesitvijo?

   • Ja, to je čisto običajno, da se sesede, ampak dokler nima plesni, je ok :) Mislim, da bi lahko celo iz hladilnika starter vmešal v testo (en teden starega), bi bil še vedno zadosti močan (enkrat moram poskusit). Eni imajo raje mlad starter, eni damo pa notri takega kot je, kadar pride čas za zamesitev testa :)

 14. Živjo,

  bi mi lahko svetovala kako bi bilo najlažje, najbolje da delam droži in jih ohranjam za izdelavo recimo da bi tedensko delal 3kg polnozrnati rženi kruh. Torej bi za to količino rabil koliko droži? In kako bi potem recimo ohranjal droži, ker bi recimo samo enkrat tedensko spekel 3kg kruha. Malo sem zmeden, ker ko sem prebiral po ameriških straneh piše, da je treba starter refreshat tako, da po 2/3 odvržemo in potem spet nahranimo + da navajajo da traja med 5-7 dni tukaj pa potem preberem da že po 3 dnevu lahko spečemo kruh. Mi lahko še razložite, da v koliko razumem da pred peko kruha vedno pustimo en dan po hranjenju da počiva? Oprostite za vsa ta vprašanja vendar se še lovim :-)

  Aleks

  • Pozdravljen! Hvala za vprašanja :) Količina droži je v testu je odvisna od tega, kako hitro želite, da testo vzhaja in tudi od tega, ali je testo pretežno iz polnozrnate moke (hitreje fermentira). Jaz dam navadno 20-25% teže moke droži. Če vzhajam čez noč v hladilniku, potem dam manj, sicer pa več. Če pa želite kruh, ki bo vzhajal v 2 urah, daste pa lahko tudi do pol teže droži oz. pol količine moke uporabite za izdelavo droži, preostanek moke pa potem vmešate v testo, ko so droži narasle.

   Osebno pečem enkrat na teden 0.5 kg do 1 kg hlebec in kar naredim je to, da imam v hladilniku moj mati droži (en majhen kozarček), nakar ga vzamem ven eno do dve žlici (ali tri) kar takšnega malo kislega, vmešam v moko in vodo, ki bodo droži za testo (se pravi navadno prb. 12 ur prej), mali lonček pa spet nahranim (malo bolj na gosto, da počasneje vzhaja čez teden) in postavim v hladilnik do naslednjega tedna. Tako vam ne bo treba ničesar stran metati. Zadnjič sem pekla pico s starterjem, ki je bil 3 dni v hladilniku in je bila super. Če pa želite, pa lahko ta starter iz hladilnika vzamete kak dan prej ven, mu odstranite zgornji sloj, nahranite in potem iz sveže naraslega vzamete nekaj za droži.

   Še nekaj vprašanj :) : Kakšen starter imate? Moj mati droži v hladilniku je ržen, za droži za v testo pa potem izberem različne moke, odvisno od vrste kruha. In zares ga lahko uporabite po 3 dneh, če vidite, da se lepo podvaja po hranjenju, preverjeno, ker mi je že nekajkrat iz neznanih razlogov umrl starter :)
   Kruh bi bil čisto ržen ali mešan s kakšno drugo moko? V enem kosu ali več manjših hlebcev oz. v pekaču?

   Upam, da sem približno odgovorila. Če pa nisem, pa kar vprašat, najslabša vprašanja so tista, ki jih ne izrežemo oz. jih odnesemo s seboj.

   Nataša

   • Živjo Nataša.

    Super ste se izrazili z zadnjo povedjo :-). Situacija je sedaj taka. Starter je že pripravljen, je močno narasel in tako sem ga po 4 dnevu dal v hladilnik. Naredil sem ga iz ekološke polnozrnate ržene moke in vode. Potem sem na 24 h odstranil zgornjo posušeno skorjo in ga nahranil spet po 40 g moke in 40 g vode. To sem ponavljal 4 dni. V tem času je narasel saj 3-krat in imel veliko mehurčkov v sebi. Sedaj ga hranim v hladilniku. Problem je v tem, da sedaj ne vem kako naj ga uporabim za kruh. Rad bi naredil rženi polnozrnati kruh iz npr. 1,5kg moke, da imam mir za cel teden. Malo sem že dobil občutek za hranjenje starterja itd. Edino kot sem že prej omenil ne vem kako pravilno umesiti kruh pa potem kam ga postaviti, koliko čakati, koliko peči itd. Mogoče so vprašanja malo smešna samo še nikoli nisem pekel kruh in sem res čisti laik v temu. Saj ferment mi je uspel :-D.

    Hvala in lep večer,
    Aleks

 15. Pingback: Popolne domače brezglutenske droži | Življenje brez glutena -celiakija

 16. Nataša, lepo pozdravljeni,

  pred prazniki sem si kupila vašo knjigo in me je čisto, čisto navdušila! Hvala!! Že več let pečem kruh za svojo družino in zadnjih nekaj mesecev sem poizkušala tudi z drožmi. Pripravljala sem jih iz domačega kefirja in polnozrnate ržene moke in mi je kar uspevalo. Z vašo knjigo pa se mi je odprl čisto nov svet. Pravkar drugič vzhjata navaden bel hlebček (že 4. odkar imam knjigo) in pirina štruca v modelu. Pečejo se sirove štručke in izgledajo fantastično. Sladke palačinke z drožmi smo pojedli za posladek po današnji bučno-lečni enolončnici… Aja, pa buhteljni bodo zvečer ali najkasneje jutri (odvisno od vzhajanja, seveda). In ja, imam veliko družino (4 zelo lačne najstnike in moža, ki obožuje kruh :-)). Največji kompliment za vas pa je podal moj mož, ki je izjavil, da se bo letos naučil peči kruh z drožmi (drugače sploh ne zna kuhati).
  Imam eno vprašanje – imate lalšen namig, kje bi se dalo dobiti britvice in držalo zanje?
  Lep pozdrav,
  Urška

  • Urška,

   res najlepša hvala za tako vzpodbudne in prijazne besede :) :)
   Pravo veselje je vedeti, da vas je peka tako očarala in da ste se tako pogumno podali v preizkušanje Ko se enkrat navadimo novih okusov, se je kar težko vrniti na stara pota.
   Vedno pravim, da je najboljša pohvala, če je kruh všeč otrokom in partnerjem (da ne rečejo: kaj pa ta spet nekaj čara v kuhinji, hehe :)), zato res vse čestitke, to pomeni, da ste na pravi poti okusov.

   Svet kruha je res neskončen, kot tudi neskončno eksperimentiranje in vsak dan se lahko nekaj novega naučimo in napredujemo, zato kar naprej.

   Kar se tiče britvic – jaz jih kupim kar v mercatorju ali v kakšni večji trgovini (in me vedno malo čudno pogledajo, ko jih kupim več, hehe) in jih potem uporabljam brez držala, saj mi tako omogočajo največ kontrole nad risanjem vzorcem. Je pa potrebno malo vaje.
   Držalo si lahko pripravimo sami/njademo doma, recimo uporabimo palčko za ražnjice ali pa tisto leseno palčko za mešanje kave.

   Jaz osebno imam tole držalo, dosti pa jih je tudi na amazonu ipd. (kot bread lame npr.):
   http://www.weekendbakery.com/webshop/en/shaping/28-bread-scoring-tool-lame.html

   Tukaj pa je prikaz, kako namestimo britvico na držalo:
   https://www.weekendbakery.com/lame/

   Držalo je lahko tako, da pride brivica ukrivljena, kar je super za reze, pri katerih potem dobimo značilno uho. Lahko pa je tako, da je britvica ravna.

   Namesto britvic lahko uporabimo tudi skalpel ali kak oster nož ali skalpel ali celo škarje.

   Upam, da je bilo v pomoč.

   Lep preostanek vikenda,
   Nataša

  • Pozdravljeni ga. Danica.

   V slovenščini ni enotnega izraza, zato boste slišali vse od starter, droži, divji kvas, kisli nastavek, kislo testo, domači kvas, itn. Vse pa opisuje bolj ali manj enako – fermentirano mešanico moke in vode oziroma naravno vzhajalno sredstvo.

   Če pogledate v SSKJ pod geslo droži, boste videli, da piše nadomestek za kvas pod razlago. Beseda droži je v slovenskem prostoru bolj tradicionalna (starter prihaja z angleško govorečih držav), včasih so droži pripravljali tako, da so koruzno ali proseno moko zmešali z moštom in tako zelo hitro pridobili aktivno vzhajalno sredstvo.

   Lep pozdrav, Nataša

 17. Pozdravljeni!
  Lotila sem se priprave drožev s polnozrnato pirino moko. Že v prvih 24 urah so lepo narasli in bili mehurčkasti, zato sem jih naslednji dan nahranila in znova se jim je podvojil volumen, nato pa so upadli. Ko sem jih naslednji dan ponovno nahranila, pa se ni zgodilo več nič in tako je že dan in pol po zadnjem hranjenju. Kaj sem storila narobe oz. kako naj nadaljujem v tem primeru? Je bolje da jih zavržem in začnem znova?
  Najlepša hvala za odgovor in upam, da bo v domači kuhinji kmalu zadišalo po svežem kruhu!

 18. Pozdravljeni, drugič se ukvarjam s poskusom vzgojiti starter… Zaplete se mi tretji dan, ko po drugem hranjenju ne raste več. Imate idejo, zakaj? Po prvem hranjenju je zelo lepo narastel. Kolikor razumem, ga po prvem hranjenju (=2. dan) še ne uporabljam, še ni stabilen?
  Hvala za pomoč 🙂

  • Pozdravljeni,

   starter je uporaben, oziroma dan pred peko med 7 in 10 dnem, ob vsakdanjem hranjenju. Uporanite polnozrnato rženo moko, ker ima vse sestavine, da se bakterije hranijo in proces vzhajanja je bolj učinkovit. Voda pri hranjenju je zelo pomembna, naj bo vsaj 27, kakor tudi prostor. Hladnejša voda in prostor podaljšujeta starost starterja.
   lp, Drago

 19. Pingback: Recepti z črno kumino | Oljarna BI

 20. Pingback: FERMENTIRANA AJDOVA POTICA – Retrospektiva Blog

Hej, kar povej.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s