Danes namesto kruha: krofki.

Sneg na strešnih oknih je končno skopnel in čas je bil, da svoje roke spet vgnetem v testo. A v kakšno? Ni bilo potrebno dolgo razmišljati, pust je bil pred vrati, jaz pa še nikoli v življenju nisem pripravila krofov. Pošten izziv.

 Kakopak sem jih naredila z drožmi. Ker pa skoraj vedno pečem s polnozrnatimi mokami, sem tokrat uporabila belo pšenično moko. Krof je krof in pri krofu so dovoljena dvojna merila (naslednji dan pa post, khm).

Nabor receptov za krofe je letos še posebej širok, pokukajte k ostalim slovenskim kulinaričnim blogerjem, morda naslednje leto klasičnim pridružite še takšne iz pečice, kuhane na pari, presne, drugačnih oblik ali pirine.

Ker pa je drugo leto še daleč, pred nami pa še pustni torek, lahko najprej poskusite krofe z drožmi.

Krofi z drožmi

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Pripravimo:

250 g aktivnih droži iz bele pšenične moke
310 g bele pšenične moke
3 rumenjake
1 jedilna žlica ruma
3 jedilne žlice medu (jaz sem uporabila akacijev med)
ščep vanilije v prahu
1/2 žlice limoninega soka + limonina lupinica ene limone
3 žlice stopljenega masla
100 g vode ali mleka (jaz sem uporabila mleko)
kokosovo olje za cvrtje
čokolada in lešniki za preliv in posip
Iz teh količin dobimo približno 25 majhnih krofkov.

Naredimo pa takole:

1. Večer pred pripravo krofov zmešamo 125 g bele pšenične moke, 125 g vode in žličko (ali žlico) aktivnega rženega starterja. Zmes naj vzhaja čez noč oz. toliko časa, da naraste in postane mehurčkasta (mehurčke boste opazili predvsem na površju).

2. Zjutraj zamesite testo. V eni posodi zmešajte stepene rumenjake, rum, vanilijo, limonin sok, limonino lupinico, med in maslo. V drugi posodi najprej zmešajte vodo ali mleko in celotne droži. Nato dodamo še tekočine iz prve posode in pa moko. Dobro premešamo, nato pa testo gnetemo vsaj 10 minut, toliko da postane elastično in voljno, na površini pa boste opazili tudi drobne mehurčke. Testo bo na začetku zelo lepljivo, pomaga, če imate mokre roke ali pa če testo raztegujete s tehniko slap and fold (prevajalci na pomoč!)- s testom udarite ob delovno površino in ga zatem prepognite. Opazili boste, da testo postaja vse bolj in bolj elastično, površina pa gladka.

Krofi z drožmi

3. Testo prestavimo v čisto posodo in ga pustimo vzhajati do podvojenega volumna. To lahko traja 3 ure ali pa 5, odvisno, kako topel je prostor, ker imate testo in kako močne so vaše droži. Lahko pa postavite tudi v toplo pečico. Da bi res vedeli, kdaj se je testo podvojilo, uporabite valjasto posodo in si označite začetno stanje.

4. Ko je testo naraslo, ga zvrnemo na delovno površino in oblikujte v hlebček. Prestavite ga na pomokano površino, ga pomokajte po vrhu in raztegnite na debelino 1 cm.

5. Iz testa izrežemo krofe, ki jih preložimo na peki papir. Za izrezovanje sem uporabila modelčke za piškote s premerom 5 cm, uporabite lahko tudi kozarec. Ko boste izrezali prve krofke, vam bo nekaj testa ostalo. Ponovno ga na rahlo pregnetite (bolj ko boste gnetli, manjše bodo luknje na koncu), razvaljajte in izrežite nove. Izrezani krofki naj počivajo še kakšno uro oz. toliko, da malce narastejo in se testo ob pritisku ne vrača v prvotni položaj. Če želite, lahko krofe na polovici vzhajanja obrnete na drugo stran. Če bodo vzhajani premalo časa, boste pri pečenih na dnu opazili veliko luknjo.

6. Ko so krofi vzhajani, pripravite in segrejte olje za cvrtje. Jaz sem uporabila kokosovo olje. Ker se cvrtje zares redko dogodi v naši kuhinji, so mi prišepnili, da je olje dovolj segreto, ko se ob pomočeni kuhalnici pojavijo mehurčki. Količina: za tri prste.

7. Krofe pecite par minut oz. do zlatorumene barve na eni strani, pri čemer posodo pokrijemo, nato pa še na drugi, pri čemer pokrovko odstranimo. Pečene krofke postavite na krožnik in jih ohladite. Če je bilo testo pravilno fermentirano, bodo krofki lahki in zelo puhasti.

8. Stopite čokolado (jaz sem uporabila čokolado s 70% deležem kakava), nato pa vsak krofek z ene strani namočite vanjo. Posujte z mletimi lešniki in pustite stati vsaj 15 minut, da se čokolada malce strdi. Druga (in bolj verjetna) možnost pa je, da boste čokoladiran krof pojedli takoj.

Krofi z drožmi

9. Mislim, da bo prihodnji vikend tudi pust. Pa dober tek!

krofi z drožmi

3 thoughts on “Danes namesto kruha: krofki.

  1. Kraaasno zgleda tole! Si mogoče že preizkusila našo moko? Mislim, da je ržena prvi lanski batch (prej smo uporabljali in prodajali še predlansko), zato sem še posebej firbčna …

Hej, kar povej.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s