Danes namesto kruhka: fermentirani medenjaki.

Neurje je mimo, sidro je zopet v pravem pristanišču.

V pristanišču, kjer sta tudi notranji mir in ravnovesje.

In medenjaki.

Pred kratkim sem prvič v življenju spekla medenjake, joj, kako dišijo! Še pred tem pa sem imela tudi svojo prvo delavnico o peki kruha z drožmi (hvala ge. Martini iz društva VAS za povabilo).

V 2014 s seboj vzamem pogum, za več trenutkov prvič.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Za medenjake pripravimo:

300 g bele ali polnozrnate pirine moke

130 g mandljevega mleka

80 g akacijevega medu

zvrhana žlica aktivnega rženega starterja (to pomeni, da ste ga nahranili vsaj 9-12 ur pred peko)

pol žličke soli

3 žličke začimb za medenjake (cimet, klinčki, ingver, kardamon, janež, muškatni orešček)

30 g masla (po želji)

Iz te količine testa dobimo približno 50 majhnih medenjakov, na oko.

Naredimo pa takole:

V mandljevem mleku raztopimo ržen starter, dodamo med, moko, začimbe in sol, nato pa vse skupaj pregnetemo. Gnetemo še malo, kakšnih 8 minut, nato pa pustimo testo vzhajati 6 ur, lahko tudi dlje, lahko manj.

Ko je testo sfermentirano, ga na pomokani površni razvaljamo na 0.5 cm debelo plast, nato pa iz testa izrezujemo različne like. Če boste z medenjaki okrasili smrečico, jih preluknjajte sedaj. Jaz sem za luknjanje uporabila zobotrebec.

Izrezani angeli. Medenjake pečemo 15 minut na temperaturi 175°C.

Angeli v pečici.Skozi pečene medenjake napeljemo vrvico, nato pa z njimi okrasimo, kar si želimo. Ob tem se lahko tudi štopate, koliko časa ostanejo celi.

Angeli na vrvici.Naj zadiši tudi pri vas. Vse lepo!

Advertisements

2 thoughts on “Danes namesto kruhka: fermentirani medenjaki.

  1. Pingback: Danes namesto kruhka: fermentirani medenjaki. | Ljubljananjam

Hej, kar povej.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s