Neurje je mimo, sidro je zopet v pravem pristanišču.
V pristanišču, kjer sta tudi notranji mir in ravnovesje.
In medenjaki.
Pred kratkim sem prvič v življenju spekla medenjake, joj, kako dišijo! Še pred tem pa sem imela tudi svojo prvo delavnico o peki kruha z drožmi (hvala ge. Martini iz društva VAS za povabilo).
V 2014 s seboj vzamem pogum, za več trenutkov prvič.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Za medenjake pripravimo:
300 g bele ali polnozrnate pirine moke
130 g mandljevega mleka
80 g akacijevega medu
zvrhana žlica aktivnega rženega starterja (to pomeni, da ste ga nahranili vsaj 9-12 ur pred peko)
pol žličke soli
3 žličke začimb za medenjake (cimet, klinčki, ingver, kardamon, janež, muškatni orešček)
30 g masla (po želji)
Iz te količine testa dobimo približno 50 majhnih medenjakov, na oko.
Naredimo pa takole:
V mandljevem mleku raztopimo ržen starter, dodamo med, moko, začimbe in sol, nato pa vse skupaj pregnetemo. Gnetemo še malo, kakšnih 8 minut, nato pa pustimo testo vzhajati 6 ur, lahko tudi dlje, lahko manj.
Ko je testo sfermentirano, ga na pomokani površni razvaljamo na 0.5 cm debelo plast, nato pa iz testa izrezujemo različne like. Če boste z medenjaki okrasili smrečico, jih preluknjajte sedaj. Jaz sem za luknjanje uporabila zobotrebec.
Medenjake pečemo 15 minut na temperaturi 175°C.
Skozi pečene medenjake napeljemo vrvico, nato pa z njimi okrasimo, kar si želimo. Ob tem se lahko tudi štopate, koliko časa ostanejo celi.
Kako lepi posladki za te praznične dni! Moja štoparica gre zelo hitro …
Vesele praznike in obilo uspelih pečenj želim!
Pingback: Danes namesto kruhka: fermentirani medenjaki. | Ljubljananjam
Kako se naredi rzeni aktivni starter. V receptu je navedena kolicina ena zlica starterja.Lp Petra